Начин на приготвяне
Маята се активира за около десет минути в купа с топла вода и лъжичка захар.
През това време се пресява брашното, прибавя му се сол и петдесет милилитра зехтин.
Добавя се и шупналата мая, след което се замесва меко и гладко тесто.
Тестото се намазва с мазнина и покрива с памучна кърпа. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
Скилидките чесън се счукват. Към тях се прибавят останалият зехтин, стритите сухи листа риган, босилек и мащерка.
От втасалото тесто се откъсват парченца, които се оформят на топчици.
Всяка топчица за нашия пухкав маймунски хляб се овалва в сместа с билките и нареждаме в кексова форма.
Маймунският хляб се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или до хубав златист загар.
Нека ви е вкусно с този уникален Маймунски хляб с билки.