Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Маймунски хляб с билки

Маймунски хляб с билки

Маймунски хляб с билки
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Колкото повече билки има в ароматния хляб, толкова е по-вкусен"

Необходими продукти

  • суха мая - 7 г
  • вода - 250 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 50 мл
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 30 мл
  • риган - 1 ч.л. сух
  • босилек - 1 ч.л. сух
  • мащерка - 1 к.л. суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира за около десет минути в купа с топла вода и лъжичка захар.

През това време се пресява брашното, прибавя му се сол и петдесет милилитра зехтин.

Добавя се и шупналата мая, след което се замесва меко и гладко тесто.

Тестото се намазва с мазнина и покрива с памучна кърпа. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.

Скилидките чесън се счукват. Към тях се прибавят останалият зехтин, стритите сухи листа риган, босилек и мащерка.

От втасалото тесто се откъсват парченца, които се оформят на топчици.

Всяка топчица за нашия пухкав маймунски хляб се овалва в сместа с билките и нареждаме в кексова форма.

Маймунският хляб се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или до хубав златист загар.

Нека ви е вкусно с този уникален Маймунски хляб с билки.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: