Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Сладък Хляб»Сладък и пухкав маймунски хляб

Сладък и пухкав маймунски хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
454916k537
Сладък и пухкав маймунски хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
09/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"С малко кисело малко голяма част от този сладък хляб ще си отиде, това е сигурно"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г +1 с.л. с връх
  • мая - 15 - 17 г жива
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • олио - 30 мл.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • захар - 100 г + 1 ч.л.
  • какао - около 1 с.л. за овалване
  • канела - по желание, за овалване
  • топинг карамел - 2 с.л.
  • сладко от ягоди - 2 - 3 с.л. или ягодов топинг
  • Още
  • масло - 40 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята, една лъжичка захар и лъжица брашно се разтварят в леко затопленото до 37 градуса прясно мляко. Оставя се сместа да шупне за 10 минути.

2. Брашното се пресява в купа и се смесва със захарта - фин кристал. Прави се кладенче, в което се чуква яйцето, сипва се олиото, киселото мляко и шупналата мая.

За да не лепне тестото се измесва за 3 минути в кухненски робот. Ако се прави на ръка е нужно повече време, за да добие еластичност - поне 7-8 минути, намазняване на ръцете и набрашняване на плота.

При измесване на ръка също би било по-удачно захарта да се разтвори и разбие с яйцето, киселото мляко и олиото.

3. Кравето масло се разтапя на бавен огън и ръцете се намазняват с него. Късат се парченца от тестото, оформят се на топчета и част от тях се овалват в какао и канела по желание. Другата част се потапят в маслото и всички се подреждат във кръгла форма за кейк с дупка в средата.

Между белите топчета се слага от двата вида топинг или сладко по ваш вкус, като е добре да бъде в различни цветове.

4. Формата се покрива със стреч фолио и сладкият хляб се оставя да втаса за 1 час или докато удвои обема си.

5. Пече се в загрята на 180 градуса фурназа 30 минути или взависимост от височината му.

Преди да се обърне върху поднос се оставя за 5-10 минути във формата.

Да ви е сладко с този сладък и пухкав маймунски хляб!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: