Начин на приготвяне
1. Маята, една лъжичка захар и лъжица брашно се разтварят в леко затопленото до 37 градуса прясно мляко. Оставя се сместа да шупне за 10 минути.
2. Брашното се пресява в купа и се смесва със захарта - фин кристал. Прави се кладенче, в което се чуква яйцето, сипва се олиото, киселото мляко и шупналата мая.
За да не лепне тестото се измесва за 3 минути в кухненски робот. Ако се прави на ръка е нужно повече време, за да добие еластичност - поне 7-8 минути, намазняване на ръцете и набрашняване на плота.
При измесване на ръка също би било по-удачно захарта да се разтвори и разбие с яйцето, киселото мляко и олиото.
3. Кравето масло се разтапя на бавен огън и ръцете се намазняват с него. Късат се парченца от тестото, оформят се на топчета и част от тях се овалват в какао и канела по желание. Другата част се потапят в маслото и всички се подреждат във кръгла форма за кейк с дупка в средата.
Между белите топчета се слага от двата вида топинг или сладко по ваш вкус, като е добре да бъде в различни цветове.
4. Формата се покрива със стреч фолио и сладкият хляб се оставя да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
5. Пече се в загрята на 180 градуса фурназа 30 минути или взависимост от височината му.
Преди да се обърне върху поднос се оставя за 5-10 минути във формата.
Да ви е сладко с този сладък и пухкав маймунски хляб!