Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 220 мл.
Първо разтопете маслото и към него добавете 30 мл олио, сухия чесън и всички други подправки. Разбъркайте и оставете сместа да се ароматизира добре.
Разтворете маята със захарта в леко топла вода. Покрийте и оставете да шупне за 10-тина минути.
Брашното пресейте и към него доавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата. Сипете вътре активираната мая, яйцето и 3 лъжици олио. Постепенно замесете меко тесто, което първоначално разбърквате с дървена лъжица.
След това си набрашнете плота и за кратко доомесете. Полученото еластично и гладко тесто намажете с малко олио и сложете във включената на 50 градуса фурна. След 20-тина минути тестото ще удвои обема си.
Междувременно нарежете на кубченца кашкавала, колбаса и топеното сирене. Премесете тестото за кратко, но не добавяйте повече брашно.
Късайте от него топчета с големината на орех. В центъра им сложете от плънката и оформете топче. Всяко едно топченце потапяйте в билковото масло. Подредете ги в дълбока кексова форма.
Върнете отново във фурната за 20 минути. След това увеличете на 180 градуса и печете соления кекс 30 минути или до готовност.
Соленият маймунски хляб е много вкусен!