Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Кекс»Солен маймунски хляб

Солен маймунски хляб

Солен маймунски хляб
Снимка: Росица Петрова
08/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ако винаги сте се чудили как се прави солен маймунски хляб, вече имате рецепта и може да опитате"

Необходими Продукти

  • брашно - 3.5 ч ч. + 2 - 3 с л.
  • мая - 7 грама (суха)
  • вода - 1 ч.ч.
  • яйца - 1
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • плънка
  • топено сирене
  • кашкавал
  • колбас
  • още
  • олио - 30 мл
  • лют червен пипер
  • масло - 30 г
  • чесън - 1 ч.л. (сух)
  • риган
  • балканска ръсеница
  • босилек
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 220 мл.

Първо разтопете маслото и към него добавете 30 мл олио, сухия чесън и всички други подправки. Разбъркайте и оставете сместа да се ароматизира добре.

Разтворете маята със захарта в леко топла вода. Покрийте и оставете да шупне за 10-тина минути.

Брашното пресейте и към него доавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата. Сипете вътре активираната мая, яйцето и 3 лъжици олио. Постепенно замесете меко тесто, което първоначално разбърквате с дървена лъжица.

След това си набрашнете плота и за кратко доомесете. Полученото еластично и гладко тесто намажете с малко олио и сложете във включената на 50 градуса фурна. След 20-тина минути тестото ще удвои обема си.

Междувременно нарежете на кубченца кашкавала, колбаса и топеното сирене. Премесете тестото за кратко, но не добавяйте повече брашно.

Късайте от него топчета с големината на орех. В центъра им сложете от плънката и оформете топче. Всяко едно топченце потапяйте в билковото масло. Подредете ги в дълбока кексова форма.

Върнете отново във фурната за 20 минути. След това увеличете на 180 градуса и печете соления кекс 30 минути или до готовност.

Соленият маймунски хляб е много вкусен!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: