Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Плетен козунак с ром

Плетен козунак с ром

Плетен козунак с ром
02/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 5 бр.
  • лимони - 1 бр. сока и кората
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 500 мл
  • олио - 250 мл
  • ром - 20 мл или коняк
  • ванилия - 2 - 3 прахчета
  • захар - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко затоплено мляко заедно с 1 ч.л. захар и с по щипка сол и брашно, разбъркайте я на кашичка и я оставете да втасва, докато увеличи двойно обема си.

В пресятото брашно направете дупка по средата, изсипете в нея втасалата мая, предварително разбитите яйца със захарта и млякото, рома, олиото, ванилията, кората и сока от лимона, замесете умерено твърдо тесто за козунак и го месете 15-20 мин.

След което го ударете 100 пъти върху масата, за да стане плътно, оставете го на топло, за да втаса, и когато обема му се удвои, го размесете отново, след което го разделете на 3 топки, от които направете 3 фитила и ги сплетете на плитка.

Сложете козунака в намазнена и набрашнена форма за печене, оставете го отново да втаса, след което го намажете с жълтък, поръсете го с кристална захар, намокрена с вода, и го изпечете до зачервяване в предварително загрята фурна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: