Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко затоплено мляко заедно с 1 ч.л. захар и с по щипка сол и брашно, разбъркайте я на кашичка и я оставете да втасва, докато увеличи двойно обема си.
В пресятото брашно направете дупка по средата, изсипете в нея втасалата мая, предварително разбитите яйца със захарта и млякото, рома, олиото, ванилията, кората и сока от лимона, замесете умерено твърдо тесто за козунак и го месете 15-20 мин.
След което го ударете 100 пъти върху масата, за да стане плътно, оставете го на топло, за да втаса, и когато обема му се удвои, го размесете отново, след което го разделете на 3 топки, от които направете 3 фитила и ги сплетете на плитка.
Сложете козунака в намазнена и набрашнена форма за печене, оставете го отново да втаса, след което го намажете с жълтък, поръсете го с кристална захар, намокрена с вода, и го изпечете до зачервяване в предварително загрята фурна.