Начин на приготвяне
Мазанец - чешки козунак, който ще ви стане любим.
Подгответе маята – смесете малко хладко мляко (4-5 лъжици) с лъжичка захар и маята. Оставете за 10 минути
Пресейте брашното заедно с щипка сол, добавете захарта, настърганата лимонова кора и оформете кладенче, в което изсипете 2 жълтъка и разтопеното масло (не трябва да е горещо). Накрая добавете маята и замесете меко тесто.
Сложете готовото тесто в купа и го завийте с кърпа и оставете на топло да втаса за около час и половина.
Пригответе силен черен чай – пакетчето черен чай залейте с гореща вода (250 мл). Изсипете стафидите в чая и ги оставете за около 30 мин, после прецедете.
След като тестото е втасвало, добавете към него отцедените стафиди и захаросаните портокалови корички и го оставете покрито още 30 мин.
След второто втасване месете тестото отново върху набрашнена повърхност и го пренесете върху тава покрита с хартия за печене. Отгоре намажете със сместа от мляко и жълтък, потърсете с лъжица захар.
Посипете с парченца шоколад и локум и оставете 20 минути да втасва. Печете в предварително загрята на 160°C фурна за около 35 мин. Или до готовност.
Получава се невероятно вкусен козунак, който идеално се вписва и в българската великденска трапеза.