Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Чуден козунак за Великден

Чуден козунак за Великден

Чуден козунак за Великден
Снимка: Кристиан Александров
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • мая - 11 г суха
  • брашно - 700 г
  • сол - 2 щипки
  • стафиди - 200 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 150 г + за поръсване
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • ромова захар - 1/2 пакетче
  • олио - 40 мл
  • краве масло - 40 г
  • за намазване
  • олио - 4 капки
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го разделете на две равни части в отделни съдове.

Прясното мляко стоплете и сипете половината в купа, в която трябва да добавите 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята. Разбъркайте и оставете за десет минути.

Маслото разтопете и смесете с олиото. Яйцата разбийте и смесете с другото прясно мляко и захарта. Разбъркайте добре.

Добавете към купата с една част брашно солта и направете дупка в средата. Изсипете вътре яйцата, сместа с маята, половината от разтопеното масло и олио, както и захарта с млякото. Добавете останалите три вида захар.

Разбъркайте с дървена лъжица, за да ви е по-лесно. Малко по малко добавете и останалото брашно, започнете да месите тестото за козунака. Трябва леко да лепне.

В пръсти го разтворете и сипете в него заделената мазнина малко по малко, премесвайки тестото. Оформете хубава топка, намазнете го и сложете в купа с фолио. Оставете го за 120 мин. да втаса.

Когато тестото е готово, го разделете на 4 части. Оформете на фитили и ги разтегнете по дължина. Поръсете със стафиди и усучете внимателно.

Направете козуначена плитка и поставете в голяма форма за печене. Оставете козунака със стафиди за час да втаса, покрит с кърпа.

Намажете домашния козунак със смес от олиото, мляко и жълтък. Поръсете със захар.

Печете чудния козунак за Великден около 40 мин. на 180 градуса или до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: