Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Усускан козунак с локум

Усускан козунак с локум

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
19034k270
Усускан козунак с локум
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
19/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 6 броя (1 жълтък за намазване)
  • захар - 300 грама
  • прясно мляко - 350 мл
  • масло - 100 грама
  • олио - 80 мл
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)
  • сол - 1 щипка
  • филирани бадеми
  • лимонови корички
  • ракия - 1 с.л.
  • есенция - 1 ампула за козунаци
  • ванилия - 2 броя (по 2 г)
  • локум
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с брашно, мляко и 2 лъжици захар.

Разбийте захарта с яйцата и останалото мляко. Прибавете есенцията и лимоновите кори, разбъркайте.

Разтопете аслото, а брашното пресейте с щипка сол. Добавете ги към горната смес.

Прибавете активираната мая и замесете меко тесто, като добавяте олиото и маслото лъжица по лъжица. Месете и удряйте в плота.

Оставете тестото да втаса хубаво. Намазнете плота и го разделете на топки. От всяка една оформете дълъг фитил и го разпънете леко по дължина. Поставете във всеки един парчета локум.

Пригответе си алуминиеви форми, намазнете и ги поръсете с брашно.

Сгънете на две готовия фитил и го усучете, след което го поставете по средата на формата. Усучете леко другия фитил и го сложете по края.

Оставете козунаците да втасат. Намажете ги с разбития жълтък, разреден с малко мляко. Отгоре поставете още нарязани локумчета, поръсете с филирани бадеми и захар.

Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете козунаците до готовност.

Усусканият козунак с локум е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: