Начин на приготвяне
Сипете в купа 1 с.л. захар, 50 мл прясно мляко, 7 г мая. Разбъркайте. Разбийте с миксер 3 яйца, 1 ванилия, лимоновата кора, 90 мл мляко и 180 г захар.
Смесете 60 мл олио с 60 мл масло. Сложете 2/3 от сместа при яйцата и разбъркайте.
Пресейте 550 г брашно и добавете малко сол.
Сипете съставки за козунака в хлебопекарна - яйчена смес, млякото с маята и брашното. Пуснете на програма месене три пъти по половин час. Докато меси, добавете и останалата мазнина.
Извадете козуначеното тесто и сложете върху намазнена повърхност. Разделете на три части и разточете всяка в правоъгълна форма. Поръсете със сушени плодове, завийте на рула.
Сплетете козуначена плитка от рулата. Сложете хартия за печене в тава и прехвърлете вкусния козунак в тавата.
Оставете за час на 30 градуса да втаса.
Разбийте яйцето с 1 с.л. млко и намажете козунака. Поръсете със захар и печете на 160 градуса за 15 минути. После сложете алуминиево фолио и печете още 35 мин.
Оставете лесния козунак в хлебопекарна да изстине и си хапнете.