Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Козунак на конци в хлебопекарна

Козунак на конци в хлебопекарна

Козунак на конци в хлебопекарна
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
15/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
2
"Всеки ден ще е празник, ако на масата има от този чуден козунак"

Необходими Продукти

  • краве масло - 100 г
  • брашно - 600 г
  • ванилия - 2 бр.
  • мая - 14 г суха
  • прясно мляко - 100 мл
  • ром - 2 с.л.
  • яйца - 5 бр. + жълтък за намазване
  • червени боровинки - 50 г
  • стафиди - 30 г
  • захар - 160 г + за поръсване
  • кора от лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята. Оставете да се активира. Разбийте захарта с яйцата.

Сипете двете смеси във формата на хлебопекарната, добавете ванилиите и настърганата кора от лимон. Сипете предварително пресятото брашно. Разбъркайте с шпатула.

Включете на програма месете за 15 мин. - направете го общо три пъти, добавяйки маслото, докато козуначеното тесто поеме.

Преминете на програма месен и втасване на козунака в хлебопекарна.

Стафидите накиснете заедно с боровинките в рома. Разделете тестото на две топки и във всяка сложете от плодовете.

Една топка сложете обратно в съда с програма печене. Щом вкусния козунак се запече, намажете с жълтък и поръсете със захар. Допечете до готовност.

Другата топка направете на три фитила и плитка. Намажете с жълтък и поръсете със захар отново.

Прехвърлете го в тава с хартия за печене. След като бухне, го изпечете на 180 градуса във фурна.

Козунакът на конци в хлебопекарна е готов!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата е много сполучлива. Търсех козунак за машина и със суха мая, защото живеем в чужбина. Козунакът се наду страхотно, приятен жълтеникав цвят отвътре заради яйцата, имаше конци и всичко. Аз опекох и двата във фурната, защото ги събрах на един рафт.
Нямах стафиди, та сложих само захар отгоре. Записвам си рецептата, която ще използвам пак. Благодаря от сърце!
16.04.2023 12:11