Начин на приготвяне
В купа изсипваме затопленото мляко и към него прибавяме сухата мая като разбъркваме добре и оставяме настрана.
В друга купа си пресяваме брашното и към него си добавяме захарта, солта и разбъркваме сухите съставки.
По средата си правим дупчица и си изсипваме млякото с маята, като с помощта на шпатула започваме да бъркаме сместа.
Отначало разбъркваме в купата, а след това преместваме на плота и продължаваме да месим поне 20 минути
По време на месенето, тестото за козунака започва да лепне все по малко, като става по разтегливо и еластично.
Към тестото добавяме кравето масло и започваме отново да месим, докато започне да се отлепя от масата.
Правим на топка и поставяме в съд, като завиваме с фолио и оставяме на топло. Когато удвои обема си, разделяме на 6 части.
Всяка част от козунака правим на фитили, след това оформяме две плитки и поставяме в терини.
Оставяме отново настрана, за да удвои обема си, след което намазваме с масло и поръсваме нашия козунак със захар.
Поставяме пухкавия козунак без яйца да се пече във загрята фурната на 180 градуса за около 30 минути.