Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Пухкав козунак без яйца

Пухкав козунак без яйца

Пухкав козунак без яйца
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • брашно - 290 г
  • захар - 35 г
  • краве масло - 20 г
  • прясно мляко - 210 мл
  • захар - за поръсване
  • мая - 4 г суха
  • сол - 4 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипваме затопленото мляко и към него прибавяме сухата мая като разбъркваме добре и оставяме настрана.

В друга купа си пресяваме брашното и към него си добавяме захарта, солта и разбъркваме сухите съставки.

По средата си правим дупчица и си изсипваме млякото с маята, като с помощта на шпатула започваме да бъркаме сместа.

Отначало разбъркваме в купата, а след това преместваме на плота и продължаваме да месим поне 20 минути

По време на месенето, тестото за козунака започва да лепне все по малко, като става по разтегливо и еластично.

Към тестото добавяме кравето масло и започваме отново да месим, докато започне да се отлепя от масата.

Правим на топка и поставяме в съд, като завиваме с фолио и оставяме на топло. Когато удвои обема си, разделяме на 6 части.

Всяка част от козунака правим на фитили, след това оформяме две плитки и поставяме в терини.

Оставяме отново настрана, за да удвои обема си, след което намазваме с масло и поръсваме нашия козунак със захар.

Поставяме пухкавия козунак без яйца да се пече във загрята фурната на 180 градуса за около 30 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: