Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Великденски козунак с халва

Великденски козунак с халва

Великденски козунак с халва
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Няма как да не се изкушим, когато усетим аромата на този великденски козунак"

Необходими продукти

  • течна стевия - 1 капачка
  • захар - 110 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г
  • кисело мляко - 100 г
  • олио - 2 с.л.
  • лимонада - 100 мл топла
  • лимонова кора
  • брашно - 700 г
  • плънка
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • краве масло - 60 г за измесване
  • черен шоколад - 50 г
  • тахан халва - 50 г
  • карамелен сироп - 30 мл за намазване
  • сушени боровинки - 1 шепа за поръсване
  • орехи - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете маята заедно с 1 с.л. захар и 4 с.л. брашно в топлата лимонада. Оставете маята да шупне за около 10 минути.

Смесете разбитите яйца със захарта, шупналата мая и останалите продукти и замесете меко тесто.

Премесете тестото няколко пъти върху набрашнен плот и го оставете след това за 40 минути да втаса.

Разделете го на 3 части, които сплескайте на ленти.

Смесете продуктите за плънката и сложете от нея в тестото.

Оформете частите на руло чрез усукване.

Сплетете трите фитила на плитка и ги сложете във форма за кекс върху хартия за печене.

Оставете домашния козунак да втаса.

Поръсете го с боровинки и орехи и го намажете с разбит с кисело мляко жълтък.

Сложете го да се пече в предварително загрята фурна на 150 °C с вентилатор за около 20 минути.

След това го покрийте с фолио, спрете вентилатора и вдигнете градусите на 180 °C.

Намажете козуначената питка с карамеления сироп и го поръсете със захар на едри кристали.

Великденският козунак с халва е много вкусен.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: