Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Мазанец - чешки козунак

Мазанец - чешки козунак

ЛюдмилаЛюдмила
Новак
251k
Мазанец - чешки козунак
Снимка: Людмила
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Каква е тайната на вкусния чешки козунак и защо е любим на хора по цял свят? Нека разберем!"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 280 г
  • сол - 1 щ.
  • захар - 50 г кристална
  • прясно мляко - 125 г
  • мая - 1 пакетче от 11 г суха
  • жълтъци - 2 + 1 жълтък за намазване (с 1 лъжица прясно мляко)
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • разтопено масло - 70 г охладено
  • стафиди - 25 г накиснати в черен чай за 30 мин. (1 пакетче черен чай в 250 мл вода)
  • захаросани портокалови корички - 25 г
  • захар - за поръсване 1 с.л. + черен шоколад и локум за отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мазанец - чешки козунак, който ще ви стане любим.

Подгответе маята – смесете малко хладко мляко (4-5 лъжици) с лъжичка захар и маята. Оставете за 10 минути

Пресейте брашното заедно с щипка сол, добавете захарта, настърганата лимонова кора и оформете кладенче, в което изсипете 2 жълтъка и разтопеното масло (не трябва да е горещо). Накрая добавете маята и замесете меко тесто.

Сложете готовото тесто в купа и го завийте с кърпа и оставете на топло да втаса за около час и половина.

Пригответе силен черен чай – пакетчето черен чай залейте с гореща вода (250 мл). Изсипете стафидите в чая и ги оставете за около 30 мин, после прецедете.

След като тестото е втасвало, добавете към него отцедените стафиди и захаросаните портокалови корички и го оставете покрито още 30 мин.

След второто втасване месете тестото отново върху набрашнена повърхност и го пренесете върху тава покрита с хартия за печене. Отгоре намажете със сместа от мляко и жълтък, потърсете с лъжица захар.

Посипете с парченца шоколад и локум и оставете 20 минути да втасва. Печете в предварително загрята на 160°C фурна за около 35 мин. Или до готовност.

Получава се невероятно вкусен козунак, който идеално се вписва и в българската великденска трапеза.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: