Начин на приготвяне
Сипете топлото мляко в купичка, добавете към него маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно, разбъркайте и оставете за около 10 минути.
Разбъркайте яйцата със захарта, прибавете разтопеното масло и шупналата мая.
В голяма купа пресейте 450 г брашно с 1 щипка сол и направете кладенче в средата и добавете сместа.
Омесете меко и нелепнещо тесто (при необходимост добавете още брашно).
Покрийте тестото и го оставете за 2 часа.
Измийте стафидите и ги накиснете в топла вода с рома.
Разделете втасалото тесто на 6 равни парчета и ги разплескайте с намаслени ръце.
Разпределете отцедените и подсушени стафиди, поръсете орехите, завийте на рулца и сплетете по 3 фитила в плитка.
Оформете два козунака, поставете ги във форми за печене и оставете да починат около 1 час.
Разбъркайте белтъка, намажете козунаците и ги поръсете със захар.
По желание забодете на няколко места по козунаците орехи и стафиди.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути.
Внимавайте да не изгори горната ги коричка, а ако се наложи, покрийте козунак с орехи и стафиди с алуминиево фолио.