Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козунак с орехи и стафиди

Козунак с орехи и стафиди

JuliyaJuliya
Новак
108322k
Козунак с орехи и стафиди
Снимка: Juliya
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
240 мин.
Порции
8
"Козунак с орехи и стафиди, в който може да сложите и още любими сушени плодове и аромати"

Необходими продукти

  • брашно - 450 до 500 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр. (за намазване)
  • захар - 100 г
  • ванилова захар - 1 пак. (8 г)
  • прясна мая - 1/2 кубче (21 г)
  • прясно мляко - 100 мл
  • краве масло - 75 г (разтопено)
  • ром - 2 с.л.
  • стафиди - 200 г
  • орехи - 1/2 ч.ч. (накълцани)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете топлото мляко в купичка, добавете към него маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно, разбъркайте и оставете за около 10 минути.

Разбъркайте яйцата със захарта, прибавете разтопеното масло и шупналата мая.

В голяма купа пресейте 450 г брашно с 1 щипка сол и направете кладенче в средата и добавете сместа.

Омесете меко и нелепнещо тесто (при необходимост добавете още брашно).

Покрийте тестото и го оставете за 2 часа.

Измийте стафидите и ги накиснете в топла вода с рома.

Разделете втасалото тесто на 6 равни парчета и ги разплескайте с намаслени ръце.

Разпределете отцедените и подсушени стафиди, поръсете орехите, завийте на рулца и сплетете по 3 фитила в плитка.

Оформете два козунака, поставете ги във форми за печене и оставете да починат около 1 час.

Разбъркайте белтъка, намажете козунаците и ги поръсете със захар.

По желание забодете на няколко места по козунаците орехи и стафиди.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути.

Внимавайте да не изгори горната ги коричка, а ако се наложи, покрийте козунак с орехи и стафиди с алуминиево фолио.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: