Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Лучена супа»Любимата френска лучена супа

Любимата френска лучена супа

Любимата френска лучена супа
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Една неустоима супа от Франция, която ще приготвите отново и отново, защото е невероятна."

Необходими продукти

  • лук - 4 гл. едри
  • бяло вино - 1 ч.ч. сухо
  • краве масло - 125 г
  • телешки бульон - 4 ч.ч.
  • пилешки бульон - 4 ч.ч.
  • чесън - 2 ск.
  • ементал - 250 г
  • сос уорчестър
  • за сервиране
  • франзели - или френски хляб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се включва на 200 градуса да се загрее.

Междувременно отделно на котлона в гърне за готвене се загрява краве масло на тих огън, докато се разтопи. Прибавяме нарязания на полумесеци лук. Задушаваме го за около половин час.

Гърнето с лука се слага във фурната с отворен капак, а температурата се намалява на 150 градуса. Готвим около час, като регулярно разбъркваме, за да не прегори лукът. Когато се получи карамелен цвят лукът е готов.

След това гърнето с лука се мести обратно на котлона, който е включен на умерена мощност. Поливаме лука с виното.

Прибавяме бульоните, соса, чесъна. Готвим лучената супа около половин час.

Идва време да подготвим и апетитния хляб. За целта франзелите се режат и се намазват с масло. Запичат се на скарата.

Поднасяме домашната супичка в купа с франзела и малко настърган ементал. Може леко да се запече сиренето, докато се разтопи.

Любимата френска лучена супа е голяма вкусотия.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: