Начин на приготвяне
Пачата е една от емблематичните супи, характерни за българския народ, любима на по-голямата част от мъжете. Ето как да си приготвите класическия вариант.
Крачетата и свинските уши се почистват, измиват и изкисват добре. Свинските гърди също се накисват в студена вода.
Месото се вари на слаб огън. Когато водата заври и кипне, степента се намалява. Овкусява се със сол и черен пипер. Когато месото е сварено, се почиства от костите и се нарязва на малки парчета.
Прецежда се литър бульон. В него се добавят нарязани на ситно морков и лук, вече обезкостеното и нарязано месо, люта чушка и щипка-две червен пипер.
Сипва се и прясното мляко, като 50 мл се заделят настрани. Оставя се свинската супа за къкри на слаб огън.
Взима се дървени хаванче. В него се стрива чесънът заедно с щипка сол. Добавя се оцет и се разбърква, за да се смесят хубаво съставките.
Преди да бъде свалена от котлона, пачата се сгъстява с разтворена в прясното мляко лъжица брашно.
Класическата топла пача се поднася, поръсена с лют червен пипер и допълнена от сосиера с чесновия оцет.
Бележки:
В оригиналната рецепта за пача присъства свински опашки и част от глава. Аз ги замених със свински гърди;
Липсва растителна мазнина, защото бульонът от месото е достатъчен;
Липсва застройка на супата, защото при повторно стопляне желето променя вкуса си, но вие може да я застроите.
Коментари