Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Пача»Класическа топла пача

Класическа топла пача

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
4513k41
Класическа топла пача
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2с Видео
07/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Ако отдавна не сте хапвали една топла класическа пача, време е, не мислите ли?"

Необходими Продукти

  • свински гърди - 300 г
  • свински уши - 2 бр.
  • свински крачета - 3 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 бр. кромид
  • чесън - 1 глава
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 - 2 щипки
  • лют червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 4 - 5 зърна
  • люти чушлета - сухи
  • оцет - 100 мл винен
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пачата е една от емблематичните супи, характерни за българския народ, любима на по-голямата част от мъжете. Ето как да си приготвите класическия вариант.

Крачетата и свинските уши се почистват, измиват и изкисват добре. Свинските гърди също се накисват в студена вода.

Месото се вари на слаб огън. Когато водата заври и кипне, степента се намалява. Овкусява се със сол и черен пипер. Когато месото е сварено, се почиства от костите и се нарязва на малки парчета.

Прецежда се литър бульон. В него се добавят нарязани на ситно морков и лук, вече обезкостеното и нарязано месо, люта чушка и щипка-две червен пипер.

Сипва се и прясното мляко, като 50 мл се заделят настрани. Оставя се свинската супа за къкри на слаб огън.

Взима се дървени хаванче. В него се стрива чесънът заедно с щипка сол. Добавя се оцет и се разбърква, за да се смесят хубаво съставките.

Преди да бъде свалена от котлона, пачата се сгъстява с разтворена в прясното мляко лъжица брашно.

Класическата топла пача се поднася, поръсена с лют червен пипер и допълнена от сосиера с чесновия оцет.

Бележки:

В оригиналната рецепта за пача присъства свински опашки и част от глава. Аз ги замених със свински гърди;

Липсва растителна мазнина, защото бульонът от месото е достатъчен;

Липсва застройка на супата, защото при повторно стопляне желето променя вкуса си, но вие може да я застроите.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: