Начин на приготвяне
Измитото и почистено пиле се подсушава леко и се нарязва на големи парчета.
Бамята трябва да се почисти и накисне в смес от 2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. оцет за половин час.
Порциите пилешко се запържват в олиото от всички страни, след което се заделят настрана.
В същото олио се задушава и скълцан лук. Слагаме брашното и го запържваме и него. Прибавяме и доматеното пюре, разредено в мъничко водичка.
Варим соса до сгъстяване, след което посоляваме леко. Добавяме и парчетата пилешко и бамята, която е добре изплакната.
Слагаме и доматите, нарязани на ситно.
Наливаме 2-3 чаши вода и готвим на бавен огън до готовност на пилешката яхния с бамя.
При поднасяне на домашната яхнийка я поръсваме с магданоз.