Edin.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Саздърма в буркани за зимата

Саздърма в буркани за зимата

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Саздърма в буркани за зимата
Снимка: Мария Симова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
"Насладете се на вкусното мезе през зимата"

Необходими продукти

  • дафинов лист
  • сол
  • черен пипер - на зърна и млян
  • свинска глава - 1 бр.
  • бахар
  • свински кокали - от 1 прасе, едри
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделете кокалите от бутовете и плешките, не ги режете. Разделете и свинската глава на 2. Оставете малко месо по кокалите за саздърмата.

Оставете да кисне за ден във вода, сменяйки водата 2-3 пъти. После сложете в казан с вода, половин педя над кокалите. Варете на умерен огън със сол. Отделете пяната, която ще се образува.

Варете няколко часа. Извадете кокалите и нарежете свинското месо. Поставете в тава и овкусете с подправките. Добавете малко от чорбата и варете до овкусяване с подправките.

Махнете от огъня и опитайте на вкус. Напълнете бурканите със саздърмата. Оставете 1 пръст под ръба на буркана. Затворете бурканите и подредете в казан да се варят.

Налейте вода 3 пръста над месото. Варете след завиране на водата половин час за капачката.

Обърнете бурканите с капачката надолу, сложете тежест. Насладете се на вкусното мезе през зимата.

Саздърмата в буркани за зимата е готова!

Рейтинг

2.5
50
41
30
20
11
Дай твоята оценка: