Начин на приготвяне
Пилето се почиства, отстранява се шийката, крилцата и дреболиите, които могат да се използват за пилешка супа.
Пилето се нарязва на едри парчета, подсоляват се и се наръсват с изстискания сок от лимона. Оставят се да отлежат на стайна температура един час.
Слагат се в дълбока тенджера и се заливат с подсолена гореща вода, колкото да се покрие месото. Варят се на слаб огън 30 минути.
След това се отстраняват кожата и костите и месото се нарежда в предварително загряти буркани, като между него се слагат тук там по 1-2 зърна черен пипер. Залива се с прецедения бульон до 2 пръста под ръба на буркана.
Бурканите с месо се затварят с капаци и се стерилизират 100 минути в кипяща вода. Оставят се да се охладят бавно във водата преди да се извадят.
Домашно консервирано пилешко в буркани се съхранява на хладно и тъмно място.