Начин на приготвяне
Разделете кокалите от бутовете и плешките, не ги режете. Разделете и свинската глава на 2. Оставете малко месо по кокалите за саздърмата.
Оставете да кисне за ден във вода, сменяйки водата 2-3 пъти. После сложете в казан с вода, половин педя над кокалите. Варете на умерен огън със сол. Отделете пяната, която ще се образува.
Варете няколко часа. Извадете кокалите и нарежете свинското месо. Поставете в тава и овкусете с подправките. Добавете малко от чорбата и варете до овкусяване с подправките.
Махнете от огъня и опитайте на вкус. Напълнете бурканите със саздърмата. Оставете 1 пръст под ръба на буркана. Затворете бурканите и подредете в казан да се варят.
Налейте вода 3 пръста над месото. Варете след завиране на водата половин час за капачката.
Обърнете бурканите с капачката надолу, сложете тежест. Насладете се на вкусното мезе през зимата.
Саздърмата в буркани за зимата е готова!