Начин на приготвяне
Почистете и измийте добре ориза. Сложете го да се вари в съотношение 1:4 с вода. Сложете малко сол. Щом е готов, оставете да се охлади. Ако е останала вода, трябва да се излее.
Сварете и намачкайте картофите като за пюре. Попарете лапада в гореща вода и нарежете на дребно, лука също накълцайте.
Запържете в мазнина лапада и лука, посолени. Щом се охладят, се сместват с картофите, ориза, подправките и магданоз.
Безмесните кюфтета се оформят и се овалват в брашното.
Може да направите по-плоски оризови кюфтенца, защото стават по-хрупкави.
Наредете ги в тава с хартия за печене, намазнете и печете на 230 градуса.
Сервирайте кюфтетата на фурна с туршия или друга постна гарнитура.
Насладете се на пикантните оризови кюфтета с лапад.