Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Спаначена запеканка с ориз и гъби

Спаначена запеканка с ориз и гъби

Спаначена запеканка с ориз и гъби
Снимка: Невена Блажева Иванова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Не обичахме спанак, но след тази запеканка вече нямаме против да си го хапваме дори всеки ден"

Необходими продукти

  • моркови - 1 брой
  • домати - 2 брой
  • печурки - 300 грама консервирани
  • спанак - 1 килограм
  • праз - 1 стрък
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кашкавал - 120 грама
  • мазнина - 2 с.л. олио + 50 г масло
  • пармезан - 60 г
  • куркума - 1 к.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • джоджен - свеж
  • черен пипер - микс
  • мента
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете спанака от дръжките, след което го бланширайте за кратко. Отцедете и охладете в ледена вода, за да се прекъсне процесът на готвене. Нарежете го на ситно.

Загрейте олиото и маслото в подходящ съд. Запържете нарязаните на ситно праз, морков, чесън, гъби и ориз, като ги добавяйте последователно. Накрая прибавете и зеления лук.

След като зеленчуците и оризът се позапържат налейте 4 чаши вода/бульон и варете 10-тина минути.

Махнете от огъня, разбъркайте и добавете спанака. Овкусете зеленчуците с пипер, сос и куркума. Добавете и нарязаните свежи мента и джоджен.

Прехвърлете сместа в тава и подравнете. Отгоре сложете доматите, нарязани на шайби.

Включете фурната на 180 градуса. Сложете запеканката да се пече 20-тина минути, след което извадете и я поръсете с кашкавал и пармезан. Върнете и оставете да се пече до получаване на приятен загар.

Оставете зеленчуковата запеканка да се поохлади и поръсете с нарязан на ситно пресен чесън.

Спаначената запеканка с ориз и гъби е много вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: