Начин на приготвяне
Попарете в гореща вода спанака и веднага след това го охладете в ледена, за да запази вкусовите си качества. Махнете дръжките и го нарежете на лентии.
Наситнете стария лук и го запържете в олиото. Добавете нарязаните гъби и моркови, както и ориза.
Запържете докато оризът стане стъклен и накрая добавете пресните лук и чесън.
Налейте бульона (съотношение 1 към 4).
Поръсете с пипер микс, сол и нарязаните мента и джоджен.
Прехвърлете всичко в тава за печене. Отгоре наредете резените домати и изпечете в загрята фурна до полуготовност.
Накрая сложете върху запеканката настъргания пушен кашкавал и върнете във фурната до разтопяването му.
Поръсете с червен пипер и поднесете запеканката със спанак.
Може да поднесете със сметана, кисело мляко или каквото обичате.
Спаначената запеканка с ориз и зелен лук е готова.
Ако имате още спанак под ръка, не се колебайте да си приготвите една здравословна салата със спанак или вкусно агнешко със спанак.