Edin.bg»Рецепти»Пица»Спаначена пица с гъби

Спаначена пица с гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Спаначена пица с гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
38 мин.
Порции
6
"Само вижте колко апетитно изглежда тази спаначена пица - как да не му се прииска на човек да си хапне?"

Необходими продукти

  • Тесто
  • брашно - 270 г + за поръсване на плота
  • вода - 175 мл
  • зехтин - 10 мл
  • сол - 1 ч.л., равна
  • мая - 10 г жива
  • спанак - 1 шепа, бейби листа
  • Плънка
  • спанак - 2 шепи, бейби листа
  • гъби - 6 - 8 бр. кафяви печурки
  • моцарела - 200 г настъргана, за пица
  • доматен сос - 8 с.л., за пица
  • тиквички - 1/2 бр. млада, без семки
  • прошуто - 6 слайса (или друг колбас или филе по избор)
  • зехтин - 3 с.л.
  • риган - 1 с.л. сушен
  • босилек - 5 - 6 листа, пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесваме стандартно тесто за пица от изброените продукти, с тази разлика, че в него добавяме и ситно накълцани, крехки листенца от бейби спанак.

Оставяме тестото да втаса за 40 минути.

Разточваме или разтегляме върху набрашнен плот във форма на пица- кръгла или правоъгълна, взависимост от тавата, в която ще печем.

Намазняваме я и поставяме блата в нея.

Намазваме с доматен сос за пица на тънък пласт. Отгоре поръсваме ригана, половината моцарела и попареният за секунди във вряща вода спанак (може накълцан или на цели листа, ако са малки).

Подреждаме фино нарязаните гъби и тиквичка, които поръсваме със зехтин и по желание с малко сол.

Печем пицата на 220 градуса в предварително загрята фурна за 10 минути, след това изваждаме и поръсваме с останалата моцарела и прошуто.

Запичаме докато ръбчетата на тестото станат златисти - още около 5-8 минути.

Поръсваме с прясно накълцан босилек и поднасяме спаначената пица с гъби.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: