Начин на приготвяне
Накълцайте на дребно зеленчуците без чесъна и карфиола. Задушете в голяма тенджера със зехтин и 2 щипки сол.
Добавете 550 мл вода и гответе до омекване на зеленчуците, после добавете подправките. Махнете от котлона.
Карфиола накъсайте на розички и го сложете във вряла солена вода. Оставете го за 8 минути, изсипете горещата вода и сипете студена вода, за да се охлади.
Изсипете карфиола и го разпределете в тава. Посолете. Другите зеленчуци пасирайте до получаване на кремообразна смес. Налейте върху карфиола.
По краищата на тава сложете по скилидка чесън, необелен, както и една в средата. Поръсете галета върху карфиола със сос.
Печете карфиола на фурна до готовност на 220 градуса.
Карфиолът на фурна с разкошен сос се топи в устата и е любим на цялото семейство.