Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на ориза. Сипете 2-3 лъжици олио в малка тенджера. Щом загрее, сипете измития ориз и го запържете. След кратко разбъркване налейте 3 кафени чашки топла вода.
Оставете ориза да се задушава на тих огън. Щом водата почти се изпари, добавете зеленчуковата подправка. Махнете от огъня и захлупете с капак, за да се омекне още повече оризът.
В отделна тенджера сипете малко олио и запържете нарязания праз. Добавете и нарязаните скилидки чесън и щом и те се позапържат леко на два пъти сипете по две лъжици вода.
Добавете настърганите моркови при праза. От време на на време разбърквайте. Щом и морковите омекнат, добавете обеления и нарязан на кубчета домат.
След малко добавете брашното с червения пипер, разбъркайте и налейте 3 чаши студена вода.
Оставете зеленчуковата яхния да се готвия на бавен огън 10-тина минути. През това време овкусете с кубче бульон и малко зеленчукова подправка. Добавете и лютеницата.
Овкусете със сол и поднесете готовата яхния с пресен магданоз. Гарнирайте със сварения ориз.
Празът и моркови яхния с гарнитура ориз е много вкусна.