Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Постна нахутена яхния с праз

Постна нахутена яхния с праз

Постна нахутена яхния с праз
Снимка: Албена Асенова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Може да е постна, но е страшно вкусна тази нахутена яхнийка"

Необходими продукти

  • праз - 2 - 3 стръка
  • нахут - 350 г суров
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 бр.
  • домати - 1 ч.ч. пасирани
  • зехтин - 4 с.л. или др. мазнина
  • чесън - 3 скилидки
  • джинджифил - 1 ч.л. на пасиран
  • лют червен пипер - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • куркума - 1 ч.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л. смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред накисване и варим нахута предварително. При самото варене водата трябва да се смени. Оставя се да къкри поне 90 минути.

Междувременно приготвяме другите продукти за нашата яхния. Морковите, празът и чесънът се почистват и надребняват.

Всичко се слага в намазнен тиган и се задушава, като се капва и малко вода. Когато продуктите омекнат, добавяме и надребнената чушка в тигана. Щом тя омекне, слагаме и доматите.

След тях постната яхния се овкусява с всички изброени подправки, разбърква се и в тигана се добавя свареният нахут.

Тук вече преценявате и колко вода да долеете в съда според желаната от вас гъстота.

Гозбата с нахут се готви още 15 минути.

При поднасяне се поръсва със свеж магданоз.

Постната нахутена яхния с праз е апетитна и засищащ.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: