Начин на приготвяне
Най-напред накисване и варим нахута предварително. При самото варене водата трябва да се смени. Оставя се да къкри поне 90 минути.
Междувременно приготвяме другите продукти за нашата яхния. Морковите, празът и чесънът се почистват и надребняват.
Всичко се слага в намазнен тиган и се задушава, като се капва и малко вода. Когато продуктите омекнат, добавяме и надребнената чушка в тигана. Щом тя омекне, слагаме и доматите.
След тях постната яхния се овкусява с всички изброени подправки, разбърква се и в тигана се добавя свареният нахут.
Тук вече преценявате и колко вода да долеете в съда според желаната от вас гъстота.
Гозбата с нахут се готви още 15 минути.
При поднасяне се поръсва със свеж магданоз.
Постната нахутена яхния с праз е апетитна и засищащ.