Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Праз и моркови яхния с гарнитура ориз

Праз и моркови яхния с гарнитура ориз

Праз и моркови яхния с гарнитура ориз
Снимка: Даниела Русева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ако се чудите каква яхния да приготвите днес, тази с праз и моркови е много, много вкусна. Силно ви я препоръчваме"

Необходими продукти

  • моркови - 3 броя
  • ориз - 6 с.л.
  • домати - 1 голям
  • праз - 6 млади стръка
  • лютеница - 2 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • универсална подправка - 1 ч.л. зеленчукова
  • магданоз
  • брашно - 2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • пилешки бульон - 1 кубче
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на ориза. Сипете 2-3 лъжици олио в малка тенджера. Щом загрее, сипете измития ориз и го запържете. След кратко разбъркване налейте 3 кафени чашки топла вода.

Оставете ориза да се задушава на тих огън. Щом водата почти се изпари, добавете зеленчуковата подправка. Махнете от огъня и захлупете с капак, за да се омекне още повече оризът.

В отделна тенджера сипете малко олио и запържете нарязания праз. Добавете и нарязаните скилидки чесън и щом и те се позапържат леко на два пъти сипете по две лъжици вода.

Добавете настърганите моркови при праза. От време на на време разбърквайте. Щом и морковите омекнат, добавете обеления и нарязан на кубчета домат.

След малко добавете брашното с червения пипер, разбъркайте и налейте 3 чаши студена вода.

Оставете зеленчуковата яхния да се готвия на бавен огън 10-тина минути. През това време овкусете с кубче бульон и малко зеленчукова подправка. Добавете и лютеницата.

Овкусете със сол и поднесете готовата яхния с пресен магданоз. Гарнирайте със сварения ориз.

Празът и моркови яхния с гарнитура ориз е много вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: