Начин на приготвяне
Този тип рецепта за бавно печено агнешко изисква доста време, но резултатът е впечатляващ. Вкусът на месото е невероятен, то е крехко, има си и хрупкава коричка. Може да го сервирате на Великденската трапеза или през всеки друг ден. Просто си отделете повече време на приготвянето му.
Първата стъпка е да измиете хубаво агнешкото месо. Овкусете от всички страни хубаво с подправките и поставете в намазнена голяма тава.
Накълцайте на ситно лука, магданоза и чесъна, объркайте и изсипете върху месото в тава. Покрийте с алуминиево фолио и поставете във фурната.
Агнешкото се пече за седем часа на 140 градуса. Фолиото не се маха и вратичката на фурната не се отваря.
Когато времето отмине, махнете фолиото от тавата. Месото трябва да се постави в друга тава. Бъдете внимателно, защото то е толкова крехко, че се дели само.
Ориза сипете в тава, в която досега се е пекло агеншкото. Сипете малко вода и сол и върнете във фурната. Увеличете на 220 градуса. За гарнитурата към агнешкото на фурна са необходими още 30 мин.
Последната част от крехкото печено агеншко са коричките. Половината от местото намажете с мед, другата половина - с масло. Поръсете и двете със счуканите орехи. Получават се много апетитни.
Поставете тавата с месото върху другата във фурната (на по-горната решетка) и запечете за 15 мин. Внимавайте да не изгори.
Когато всичко вече е готово, извадете печеното агнешко с ориз на бавен огън и оставете за 10 мин. настрани. Разделете на порции и поднесете.