Edin.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Печено агнешко с ориз на бавен огън

Печено агнешко с ориз на бавен огън

19/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
450 мин.
Общо
480 мин.
Порции
4
"Тази рецепта за печено агнешко отнема доста време за приготвяне, но вкусът наистина си заслужава - убедете се сами в това"

Необходими Продукти

  • за месото
  • агнешко месо - 1.5 - 1.8 кг (за предпочитане е задна четвъртина)
  • чесън на прах - около 1 с.л.
  • розмарин - около 1 с.л.
  • джоджен - 1/2 с.л.
  • черен пипер - 1/2 с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • олио - малко (за намазване дъното на съда за печене)
  • за гарнитурата
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 4 връзки пресен
  • чесън - 1 връзка пресен
  • праз - 1 стрък (по - голям)
  • магданоз - 5 връзки
  • сол - на вкус
  • за коричките
  • орехи - 4 - 5 бр.
  • мед - 4 с.л.
  • краве масло - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този тип рецепта за бавно печено агнешко изисква доста време, но резултатът е впечатляващ. Вкусът на месото е невероятен, то е крехко, има си и хрупкава коричка. Може да го сервирате на Великденската трапеза или през всеки друг ден. Просто си отделете повече време на приготвянето му.

Първата стъпка е да измиете хубаво агнешкото месо. Овкусете от всички страни хубаво с подправките и поставете в намазнена голяма тава.

Накълцайте на ситно лука, магданоза и чесъна, объркайте и изсипете върху месото в тава. Покрийте с алуминиево фолио и поставете във фурната.

Агнешкото се пече за седем часа на 140 градуса. Фолиото не се маха и вратичката на фурната не се отваря.

Когато времето отмине, махнете фолиото от тавата. Месото трябва да се постави в друга тава. Бъдете внимателно, защото то е толкова крехко, че се дели само.

Ориза сипете в тава, в която досега се е пекло агеншкото. Сипете малко вода и сол и върнете във фурната. Увеличете на 220 градуса. За гарнитурата към агнешкото на фурна са необходими още 30 мин.

Последната част от крехкото печено агеншко са коричките. Половината от местото намажете с мед, другата половина - с масло. Поръсете и двете със счуканите орехи. Получават се много апетитни.

Поставете тавата с месото върху другата във фурната (на по-горната решетка) и запечете за 15 мин. Внимавайте да не изгори.

Когато всичко вече е готово, извадете печеното агнешко с ориз на бавен огън и оставете за 10 мин. настрани. Разделете на порции и поднесете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: