Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Пълнозърнест ориз на фурна

Пълнозърнест ориз на фурна

Пълнозърнест ориз на фурна
Снимка: Анонимен
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Оризът винаги е страхотно ястие, с което и най-големите гладници ще се заситят"

Необходими продукти

  • пълнозърнест ориз - 1 ч.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • пащърнак - 1 корен малък
  • чушки - 1 бр. зелена
  • броколи - 1/2 глава
  • сол
  • черен пипер
  • джинджифил - на прах
  • куркума
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задължително трябва да накиснете ориза поне за 7-8 часа. След това го изплаквате и слагате в подходяща тава. Заливате го с 2 ч.ч. вряла вода, овкусявате го с подправките, завивате с фолио и печете около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Докато оризът се пече, загрейте малко олио и запържете лука до омекване. Добавете ситно нарязаните чушка, пащърнак и морков и задушавайте до омекването им. Последно сложете накъсаното на розички броколи, задушете за още 4-5 минути и прибавете към ориза.

Разбъркайте ястието, върнете обратно във фурната и запечете за 10 минути.

По желание поднесете със ситно нарязан пресен магданоз.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: