Начин на приготвяне
Спанакът се измива добре и се слага да се вари в подсолена вода, като често се притиска с решетъчна лъжица. Когато е готов, се изважда и много добре се отцежда пак чрез притискане.
Свареният спанак се нарязва на много ситно, след което се запържва за кратко в маслото. Сваля се от огъня и се поръсва с галетата. Междувременно оризът се сварява до полуготовност в прясното мляко, в което по желание можем да прибавим и 1 ч.л. захар.
Когато оризът се охлади, прибавяме 2 разбити яйца и разбъркваме много добре.
В предварително намазнена тава се разстила половината спанак, отгоре се разпределя оризовата смес и се слага и останалото спаначено пюре. Ястието се залива с 2-3 с.л. олио и се запича за кратко.
Залива се със заливката, връща се във фурната и отново се запича до готовност.