Ребра с ориз на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
454916k539
18/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Ето каква ще бъде следващата ви вечеря - вкусни ребърца с ориз на фурна"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 грама
  • свински ребра - 700 грама
  • зелен лук - няколко стръка (само зелената част)
  • лук - 1 глава
  • копър - 1 ч.л. (сух)
  • олио - 60 мл
  • черен пипер
  • сол
  • За бульон
  • целина - 2 стръка
  • моркови - 1 брой
  • пащърнак - 1 корен
  • лук - 1/2 глава
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете зеленчуците за бульона - целина, пащърнак и морков. Разполовете ги и ги сложете в тенджера заедно с нарязаните ребърца и половината глава лук.

Залейте ги с достатъчно количество вода и ги сложете да се варят на умерен огън за около 45 минути. В средата на варенето овкусете със сол.

Извадете готовите сварени ребра и и увийте с алуминиево фолио. Бульона от варенето прецедете и отмерете количество, което е да три пъти повече от количеството на ориза, а ако обичате по-твърдо сварен ориз - 2.5 пъти.

Ако течността не е достатъчно, налейте вода към бульона. Поддържайте го горещ, като сложете в тенджерка на много слаб огън.

Включете фурната да загрява на долен реотан на 195 градуса.

Наситнете останалата половинка лук и го задушете в загрятото олио заедно с щипка сол. Щом лукът започне да омеква, сипете добре измития от нишестето ориз.

Овкусете с копъра, още сол и черния пипер. Запържете за кратко, докато зърната на ориза придобият стъклен цвят.

Прехвърлете пържения ориз в тава и налейте горещия бульон. Отгоре наредете ребрата и сложете в загрятата фурна.

Печете ориза до готовност и изпаряване на течността - около 20-25 минути. Извадете и покрийте тавата с кърпа, оставете да се задуши така за 10-тина минути.

Поднесете порция ориз с ребърца, поръсена с наситнен зелен лук.

Ребрата с ориз на фурна са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: