Начин на приготвяне
Първо почистете рибата, като за целта отстраните главите, вътрешностите и перките. Измийте и нарежете на парчета с желаната големина, оставете да се отцеди.
Подредете рибата в тава, посолете и овкусете с черен пипер, залейте с лимоновия сок.
Сложете тавата в загрята на 180 градуса фурна и печете рибата до получаването на лек златист загар.
Междувременно запържете наситнените чушка, лук и морков в сгорещените олио и масло.
Добавете ориза и подправката за риба, запържете за кратко.
Разпределете запържените зеленчуци в тавата върху печената риба. Добавете обеления и наситнен домат, налейте 3 чаши гореща водеа и разбъркайте леко. Сложете тавата в загрятата фурна.
Печете до готовност на ориза, извадете и завийте с алуминиево фолио, за да се задуши ястието за 15-тина минути.
Скумрията с ориз на фурна е готова.