Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Ориз на фурна»Ориз на фурна с ярешко

Ориз на фурна с ярешко

Ориз на фурна с ярешко
Снимка: Ваня Георгиева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.ч
  • ярешко месо - 1 кг или повече
  • печурки - 4 бр.
  • зелен лук - 1 връзка
  • червен пипер
  • джоджен - сушен или пресен
  • черен пипер
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с нарязване на ярешкото месо на парчета. Поставяме ги в голям съд, за да ги овкусим добре със сол, черен пипер, олио, джоджен.

Отделно в тава слагаме нарязан зелен лук, пресен джоджен, червен пипер и сол на вкус. Капваме малко олио и разбъркваме. Върху тази смес слагаме парчетата ярешко.

Заливаме малко вода и завиваме тавата с фолио за печене.

Печем ярешкото 60 минути на умерена температура.

После идва ред да добавим в тавата ориза и надребнените печурки. След като ги сложим и тях, пак покриваме тавата с фолио и допичаме ястието за още половин час.

Когато и това време изтече, премахваме фолиото и допичаме ярешкото с ориз до приятен загар и ястието.

Ястието Ориз на фурна с ярешко е идеална рецепта за Великден и софрата на Гергьовден.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: