Сланина в саламура

Сланина в саламура
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1
"Домашна сланина в саламура - чудесно мезе за зимата"

Необходими продукти

  • сланина
  • чесън - 1 глава
  • черен пипер - 7 бр. на зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • морска сол
  • люти чушки - 2 бр. по желание люти
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тенджера заливаме със студена вода изчистената сланина и я покриваме 4-5 см.

Оставяме на студено за 24 часа, като сменяме водата веднъж или два пъти.

Приготвяме си саламурата по следният начин.

На 1 л вода слагаме 50 г морска сол.

Поставяме на котлона и оставяме да ври, след което оставяме да изстине.

Прецеждаме през марля и оставяме на страна.

Готовата изкисната сланина режем на парчета.

Нареждаме парчета сланина и между тях слагаме нарязани скилидки чесън, цели зърна черен пипер, дафинови листа и пожелание натрошени люти чушки.

Нареждаме плътно парчетата сланина до гърлото на буркана и чак тогава заливаме със студената саламура.

Затваряме с капачките и прибираме на студено за 30 дена.

След като премине това време сланината в саламура, може да консумираме сланината в саламура.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: