edin.bg»Статии»Вкусно»Консервиране на риба чрез осоляване

Консервиране на риба чрез осоляване

солена риба
Снимка: Yordanka Kovacheva

Консервирането със сол е метод за съхраняване на продукти от дълбока древност, защото хората са осъзнали способността на солта да спира хода на времето. Рибата е първата храна, подложена на запазване чрез консервиране.

Състои се в частична дехидратация на хранителния продукт, следствие на което тя се подобрява вкусово, освен това се изземват от нея определени бактерии. Освен сол за целта може да се използва и солена вода, известна като саламура.

Процесът е претърпял вариации през вековете, но същността му на практика се е запазила. Рибата се почиства добре, като остават само месото и гръбнакът, подрежда се, а между пластовете се поставят слоеве сол. Оставя се за зрее, за да поеме солта, след което се измива и проветрява.

Има и риби, които се осоляват заедно с главата и вътрешностите - това са дребните риби от рода на хамсията и копърката.

Осоляването бива сухо и мокро - със саламура. При сухото осоляване количеството сол се изчислява да бъде 150 грама на 1 килограм риба. Престоят в сол е около месец до 5 седмици, а после просъхва.

При осоляването със саламура солта се изчислява да бъде 2. 5 килограма на 10 литра вода. В саламура рибата престоява 3 седмици. После по същия начин се измива и окачва да просъхне.

консервирана риба чрез осоляване
Снимка: Стоянка Русенова

При двата вида осоляване може да се използват подправки - черен пипер, бахар, дафинов лист, които придават вкус и аромат на рибното месо.

Може да се осоли и по бърз начин. Почистената риба се топи за 1 минута във вряща вода, с 4 процента сол в нея, за да може да се премахнат бактериите по кожата, предизвикващи гниене. За потапянето на всяка риба водата трябва да завира отново.

След това всяка риба отделно се топи в чист оцет за 2 минути. Третата стъпка е да се накисне за половин час в преварен солен разтвор, приготвен от 700 милилитра вода, в която е разтворена 300 грама сол. Тази риба също се измива и окачва на проветриво място да съхне.

Осолената риба може да се съхранява на температура от 0 до 2 градуса и запазва трайност в продължение на 2-3 месеца.

Най-често се осоляват риби като треска, паламуд, скумрия, шаран, а също и дребни риби като хамсията. На осоляване се подлага и хайверът на рибата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати