Вероятно толкова сте свикнали да добавяте дафинов лист към почти всички месни или постни яхнии, които приготвяте, че считате тази подправка за типично българска. Да, ама не, както гласи популярната фраза.
За родина на дафиновия лист се сочат държавите от Мала Азия и Средиземноморието, защото там той вирее най-добре, а именно върху дафиновото дръвче, известно и като лаврово.
Дафиновото дръвче има много разновидности - може да изглежда като малко и кокетно храстче, но и като величествено дърво, достигащо над 12 метра височина. На външен вид листата наподобяват доста на тези на лимоновите дръвчета, но са по-заострени към края си.
Преди да ви покажем към кои ястия можете да добавите дафинов лист и да сте сигурни, че няма да сбъркате, е важно да добавим и че той има лечебни свойства, поради което е бил свещено растение за древните римляни и елините.
Асоциирал се е с Бог Аполон, който винаги е изобразяван с лавров венец на главата си, а около храмовете, посветени на него, винаги се засаждали лаврови дръвчета. С лаврови листа са закичвали победителите в битките, но също така се използвали и за предсказания, свещени ритуали и магии.
По-късно, с напредването на науката, станало ясно, че мехлемите от дафинови листа или настойките помагат на хората, страдащи от ревматизъм. Целебната им сила се крие в състава им, който от съвсем обикновено листо ги превръща в широкоспектърен лек с антибактериални, противовъзпалителни, успокоителни и дезинфекционни функции.
Листата могат да се налагат директно върху засегнатата област, но от тях се извлича и етерично масло, което се прилага при астма, атеросклероза и безсъние. А сигурно знаете и че дафиновите листа се използват при борбата срещу нашествията от досадни вредители като молци и мухи.
Да видим обаче към кои ястия да добавяте дафинов лист и как точно да го използвате.
Дафиновите листа се явяват задължителна подправка при приготвянето на всякакви кебапи, но също така и за направата на маринати и консерви. В случай, че имате откъде да се снабдите с по-голямо количество прясна морска риба, особено паламуд, няма да сбъркате ако я затворите в буркани, нарязана на шайби, осолена и т.н.
Рецепти как да се консервира риба има много, но със сигурност ще е добре към маринатата ѝ да добавите и дафинов лист, както и няколко зрънца черен пипер и бахар. Като цяло дафиновите листенца вървят ръка за ръка именно с черен пипер, бахар и вино.
Когато готвите, а не просто мариновате или консервирате храна, е важно да знаете, че дафиновите листа се слагат в началото на готвенето, а не към края му. Което важи за почти всички изсушени подправки. Важно е и да не прекалявате с количеството на листенцата от лаврово дърво, защото те имат много силен аромат.
Пилешките яхнийки, яхниите от петел, заек или пуйка, не биха имали кулинарен завършек ако към тях не се добави дафинов лист ( подчертаваме - в началото на готвенето). Пасва много добре и на постни яхнии, а добрата новина е, че можете да си отглеждате дафиново дръвче и у дома, без то да изисква прекалени грижи. Само с едно дръвче бихте разполагали винаги с дафинови листа, независимо дали членовете на семейството ви са 5 или 10.
Както и с повечето подправки, така и с дафиновите листенца има трикове по отношение на употребата им. Ако ги стриете едно в друго те биха отделили повече аромат към ястията и вашите супички.
Особено подходящи са за по-пикантните храни, като освен с черен пипер и бахар, можете да ги съчетавате и с хвойна, чесън, лук и всякакви корени за супа. Те са перфектната добавка към говежди, дивечови и овнешки манджи, особено когато те се приготвят задушени на бавен огън. Едно или две дафинови листенца направо биха свършили чудеса с ястието ви!