Начин на приготвяне
Почистете и измийте лука, чушките, чесъна и стръка целина с част от листенцата му.
Накълцайте ги на ситно, само чушката да е на по- едри парченца.
Загрейте олиото и първо запържете лука с целината. Когато омекнат добавете и чесъна и чушките. Посолете и гответе докато лука започне да става леко златист.
Избутайте с лъжица зеленчуците в единия край на тенджерката. Намалете огъня и сипете червения пипер. Бързо разбъркайте и добавете доматите от консерва. Те може да са смлени или на кубчета, каквито имате. Отново разбъркайте заедно със зеленчуците като гледате да не загори червения пипер. Ако се притеснявайте, че това може да се случи и не искате да рискувате, то няма проблем да сложите пипера заедно с доматите и така няма как да загори, но пък вкуса става по- различен.
Запържете за още 3-4 минути, след което налейте около литър вода. Увеличете огъня.
Докато чакате да кипне си обелете и нарежете картофите на едро. Щом течността заври, сложете картофите в манджата. Овкусете със още малко сол, мащерка и дафинов лист. Долейте вода или зеленчуков бульон до покриване на продуктите или малко повече, зависи колко чорбичка ви харесва да има в манджичката.
Варете под капак до омекване и пълно сготвяне на картофите. Пробвайте ги с вилица дали са готови.
Накрая ако желаете сгъстете постната манджа със лъжица брашно, разтворена във вода. След като добавите брашното трябва да варите още минимум 5-7 минути.
Изключете котлона и оставете така с похлупака до момента на сервиране.
Обикновена, но много вкусна селска картофена яхния!
Ако рецептата ви допада, опитайте непременно и предложенията ни за вкусна картофена манджа или нашия невероятен картофен огретен.