Edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Домашна торта Гараш с коняк и какао

Домашна торта Гараш с коняк и какао

ЛюдмилаЛюдмила
Новак
251k
Домашна торта Гараш с коняк и какао
Снимка: Людмила
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Великолепна шоколадова торта с орехови блатове и чуден крем"

Необходими продукти

  • орехи - 3 ч.ч. смлени (сурови)
  • яйца - 8 броя
  • захар - 400 грама
  • масло - 250 грама (меко)
  • черен шоколад - 200 грама
  • течна сметана - 200 мл
  • ванилия - 1 грама
  • какао - 8 с.л.
  • коняк - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.

Нарежете на кубчета омекналото масло и го сипете в дълбока купа. Добавете вътре 2 чаши захар и започнете да разбивате с миксер. Бийте продължително, за да се стопи хубаво захарта.

Прибавете към сместа пресятото какао и ванилията, както и жълтъците - един по един. След всеки жълтък разбивайте хубаво.

Отделете от сместа 2/3 - за крема между блатовете.

Към останалата 1/3 част прибавете смлените орехи, като вече бъркате с шпатула.

Разбийте белтъците на пяна (не твърд сняг). Сипете към тях останалата захар и когато се хомогенизират може да ги добавите към ореховата смес. Бъркайте леко с лъжица, за се запази въздухът. Разпределете сместа по равно в три купички.

Сложете хартия за печене във форма с падащо дъно (24 см). Намазнете хартия и изсипете сместа от първата купичка, разпределете добре.

Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете за около 12-15 минути. Така процедирайте с всички блатове, като внимавате да не ги препечете.

Сложете първия блат във форма и го намажете хубаво с крем. Редувайте блатове и крем, като върху третия блат изсипете ганаша от загрятата сметана с разтопения в нея шоколад и ликьора.

Оформете шоколадовата торта и я поръсете с орехи или шамфъстък.

Домашната торта Гараш с коняк и какао е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: