Начин на приготвяне
Смесете брашното с ванилията и смлените орехи.
Разбийте белтъците заедно с щипката сол, на части добавете към тях захарта. Прибавете ореховата смес към разбитите белтъци и объркайте внимателно с шпатула.
Пригответе тава с диаметър 24 см, сложете хартия за печене и загрейте фурната на 180 градуса.
Разделете сместа на 4 равни части. Сипете едната част и изпечете блата за 10-тина минути. Така процедирайте с всички блатове.
За крем загрейте сметаната с рома, а шоколада начупете в купа. Залейте го с топлата сметана и разбъркайте до хомогенност. Добавете маслото и оставете шоколадовия крем да се охлади.
В подходящ поднос с обръч сложете един блат. Залейте го с крем и редувайте така всички блатове, като завършите с крем.
Приберете шоколадовата торта в хладилник за няколко часа.
За глазурата разтопете шоколада и го смесете с олиото. Залейте охладената торта и я украсете с шамфъстък.
Бялата торта Гараш с шамфъстък е готова.