Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа турска баклава с шамфъстък и грис

Класическа турска баклава с шамфъстък и грис

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
454916k543
Класическа турска баклава с шамфъстък и грис
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
21/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
15
"Класическата турска баклава е невероятно сочна, с вкусна плънка и невероятен аромат"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 250 г
  • грис - 3 с.л. пълни, пшеничен
  • прясно мляко - 400 мл
  • орехи - 200 г (или 50/50 орехи/шамфъстък)
  • шамфъстък - за поръсване (30 г без черупката)
  • каймак - 3 - 4 с.л. с връх
  • краве масло - 200 г
  • за сиропа
  • захар - 350 г
  • кафява захар - 2 с.л.
  • вода - 450 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 1 щипка
  • лимони - 1 бр. кората (лентичка, само жълтата част)
  • портокали - 1 бр. кората (лентичка, само оранжевата част)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В тенджера на котлона се загряват 200 мл прясно мляко. Останалите 200 мл се смесват с гриса и после се добавят към топлото мляко на котлона. Разбърква се и след няколко минути, когато се сгъсти, се дърпа от печката.

Когато сместа се охлади, се добавя каймакът (може да използвате заквасена сметана вместо него). Трябва да се получи смес с консистенция на крем.

2. Избраните ядки се нарязват на ситно или се смилат с мелничка. Кравето масло се разтопява.

3. Започва се с приготвянето на вкусната турска баклава. Взема се една кора, маже се с разтопено масло. Отгоре се поръсват орехи.

Слага се нова кора и отново се редуват продуктите. Това се прави до изчерпване на половината от корите за баклава.

Тогава най-отгоре се изсипва и разпределя млечната смес с гриса. Следва отново редуване на кори и орехи. Трябва да ви остане малко масло, което ще използвате по-късно. Когато сте готови, нарежете баклавата на парченца в желаната форма.

4. Завършената баклава се слага да се пече на 150 градуса. Бавното печене ще помогне на корите да се изсушат равномерно. По време на готвенето се маже с масло няколко пъти.

Баклавата умишлено не се пече на по-високи градуси, защото отгоре и отдолу ще се препече, но вътрешността може да остане сурова!

5. Щом сладкишът придобие златист загар, се вади от фурната и се оставя настрани. Добре е да я оставите на хладно място (не в хладилник) за 24 часа. Това ще помогне да изсъхването.

6. Време е за приготвянето на сиропа за баклавата. Продуктите за него се слагат в съд на котлона, варят се около 15 мин. След това се махат корите от цитрусите. Добавят се 2-3 капки сок от лимон, за да не се захароса впоследствие.

7. Когато е готов, топлият сироп се сипва върху охладената баклава и се оставя да се сиропира - най-добре за цяла нощ, но ако не ви се чака, може и за няколко часа.

8. Преди да сервирате наръсете сиропираната баклава с шамфъстък, който предварително сте нарязали или смлели. Ако ядките са сурови, ги запечете за няколко минути на тиган. Ще станат още по-вкусни и ароматни.

Класическата турска баклава с шамфъстък и грис е невероятно вкусна - сочна, с вкусна плънка и невероятен аромат.

Весели празници!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: