Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска баклава с орехи и шамфъстък

Турска баклава с орехи и шамфъстък

ViktoriaViktoria
Новак
2133
Турска баклава с орехи и шамфъстък
Снимка: Viktoria
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • За баклавата
  • масло - 100 грама
  • кори за баклава - 500 грама
  • шамфъстък - 70 - 100 грама
  • орехи - 300 грама
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия - 1 (2 грама)
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимони - 1 брой
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазнете тава за печене с масло.

Започнете да редите баклавата - ред кори, ред смлени орехи, като най-отгоре трябва да завършите с кори. Нарежете баклавата на малки ромбчета.

Разтопете маслото и сипете от него в отворите. Включете фурната на 170 градуса и печете бклавата 20-тина минути.

Сипете водата и захарта в тенджерата и сварете до гъст сироп. Добавете сока от половината лимон и ароматизирайте с ванилията.

Залейте горещата баклава с горещия сироп и охладете добре. Поръсете с шамфъстък.

Турската баклава с орехи и шамфъстък е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: