Начин на приготвяне
В купа се смесват с лените орехи, захарта и канелата. Разбърква се.
Вземат се две кори за баница и се слага малко от сместа с орехите по цялата кора. След това кората се навива на руло.
Полученото руло се реже на розички. Режете ги на два пръста разстояние. Така розичките ще бъдат с еднаква височина.
Нарязаните розички се редят изправени в тава.
Това се повтаря, докато свършат продуктите.
След като е подредена, в тавата се слага олиото да заври. То се изсипва по малко олио във всяка розичка.
Баклавата се слага да се запече леко в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути или докато порозовее.
След това се вади и се оставя да изстине.
Когато е напълно изстинала ореховата баклава, се прави сиропа.
В тенджера се слага водата и захарта. Вари се котлона, докато леко се сгъсти. След това с този сироп се залива класическата баклава с орехи.
Оставя се да престои за няколко часа или един ден.