Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа баклава с орехи

Класическа баклава с орехи

Класическа баклава с орехи
Снимка: Христилияна Димитрова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
15
"Ех, тази баклавичка е разкошна, как да не си хапне човек от нея"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • орехи - 1 1/2 ч.ч. смлени
  • захар - 1 ч.ч.
  • канела - 1 пакетче
  • олио - 100 мл
  • За сиропа
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват с лените орехи, захарта и канелата. Разбърква се.

Вземат се две кори за баница и се слага малко от сместа с орехите по цялата кора. След това кората се навива на руло.

Полученото руло се реже на розички. Режете ги на два пръста разстояние. Така розичките ще бъдат с еднаква височина.

Нарязаните розички се редят изправени в тава.

Това се повтаря, докато свършат продуктите.

След като е подредена, в тавата се слага олиото да заври. То се изсипва по малко олио във всяка розичка.

Баклавата се слага да се запече леко в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути или докато порозовее.

След това се вади и се оставя да изстине.

Когато е напълно изстинала ореховата баклава, се прави сиропа.

В тенджера се слага водата и захарта. Вари се котлона, докато леко се сгъсти. След това с този сироп се залива класическата баклава с орехи.

Оставя се да престои за няколко часа или един ден.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: