Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с готови кори и плънка от орехи

Баклава с готови кори и плънка от орехи

Баклава с готови кори и плънка от орехи
Снимка: Мина Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Готвене
25 мин.
Общо
25 мин.
Порции
15
"Баклавички, баклавички - за големи и мънички."

Необходими продукти

  • фини кори за баница - 2 пакета
  • краве масло - 160 г разтопено
  • орехи 1 ½ ч.ч.
  • канела 1 ч.л.
  • За сиропа
  • захар - 600 г
  • вода - 500 мл
  • лимонтузу - 1 щипка
  • ванилия - 1 пак.
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ядките орехи се нарязват на ситно, но не се смилат на брашно. Към тях се добавя канелата и се разбърква готовата плънка.

Корите се разтварят и се разрязват на две по дължина. От всеки от получените правоъгълници се оформя по една баклава.

Кората се намазва с разтопеното масло и в горния ѝ край, по средата, се сипва една - две пълни чаени лъжички от плънката орехи и канела.

Кората се прегъва на две по дължина, като се оформя един дълъг правоъгълник, а плънката остава затворена в горния край.

После се нагъва по диагонал надолу, като се образуват триъгълници. Баклавите се поставят в намазана с масло тава, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат до златист цвят в умерена фурна.

От водата и захарта се приготвя сироп за баклава, който се вари 4 – 5 минути. Прибавят се лимонтузуто, настърганата лимонова кора и ванилията и се отмества от огъня.

Когато се поохлади, в него се потапят изстиналите баклави, след 3 – 4 минути се обръщат и след още 2 – 3 минути се изваждат.

След като се сиропират всички баклави, се нареждат плътно в тава и се заливат с останалия сироп.

Баклава с готови кори и плънка от орехи е готова за хапване след поне 8 часа.

Вижте още любими рецепти за турска баклава и как да направите домашна баклава с орехи.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: