Начин на приготвяне
Най-напред пригответе сиропа за баклавата. Смесете водата и захарта, оставете за пет минути да се вари, сипете сока от лимон, махнете от котлона и оставете настрани.
В дълбока купа разбийте захарта с яйцата с миксер или на ръка, да станат на сняг. Сипете брашното с бакпулвера, ванилията, канелата, олиото, разбъркайте.
Добавете настърганата кора от портокал и орехите, накълцани на ситно.
Разстелете кори и ги разделете на три части. Наредете в подходяща тава първата част от корите, намажете с масло, сложете от плънката за вкусната баклава, наредете втората част от корите.
Отново сложете плънка, после пак кори. Нарежете баклавата за празник на ромбове или парчета с желаната форма. Сипете останалото масло.
Печете празничната баклава с богата плънка за половин час на 180-200 градуса. Когато е готова, залейте с вече охладения сироп. Оставете за нощ и после си хапнете.