Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Празнична баклава с богата плънка

Празнична баклава с богата плънка

Празнична баклава с богата плънка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"По баклавата на масата ще разберете, че днес със сигурност е празник"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • за пълнежа
  • брашно - 3/4 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия
  • канела - 1 с.л.
  • захар - 4 ч.ч.
  • портокали - 1 с.л. кората
  • орехи - 1 шепа
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • за сиропа
  • сок от лимон
  • захар - 2 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 3 и 1/2 ч.ч.
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред пригответе сиропа за баклавата. Смесете водата и захарта, оставете за пет минути да се вари, сипете сока от лимон, махнете от котлона и оставете настрани.

В дълбока купа разбийте захарта с яйцата с миксер или на ръка, да станат на сняг. Сипете брашното с бакпулвера, ванилията, канелата, олиото, разбъркайте.

Добавете настърганата кора от портокал и орехите, накълцани на ситно.

Разстелете кори и ги разделете на три части. Наредете в подходяща тава първата част от корите, намажете с масло, сложете от плънката за вкусната баклава, наредете втората част от корите.

Отново сложете плънка, после пак кори. Нарежете баклавата за празник на ромбове или парчета с желаната форма. Сипете останалото масло.

Печете празничната баклава с богата плънка за половин час на 180-200 градуса. Когато е готова, залейте с вече охладения сироп. Оставете за нощ и после си хапнете.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: