Начин на приготвяне
В голяма купа сипете водата и добавете вътре зехтина, маята и захарта, разбъркайте добре.
Постепенно добавете брашното и солта, като с едната ръка добавяте продуктите, а с другата ръка замесвате. Трябва да се получи гладка топка тесто.
Ако е необходимо, извадете тестото от купата и го премесете на плота. В нова чиста купа с капак сложете брашното и го оставете да втаса. Необходими са му около 3 часа, а може и повече.
Сложете хартия за печене в тава и я намазнете. Разстелете готовото тесто отгоре. Върху тестото наредете маслините и чери доматите.
Включете фурната на 200 градуса и сложете фокачата да се пече до готовност, но внимавайте да не я препечете.
В малка чашка смесете зехтина с черен с черен пипер и няколко връхчета от розмарин. Намажете готовата фокача и добавете прошутото и шпека последни.
Фокачата с богата плънка е страхотна, опитайте я!