Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабии»Ябълкови курабии с богата плънка

Ябълкови курабии с богата плънка

Ябълкови курабии с богата плънка
Снимка: Анонимен
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
32
"Разкошен вкус и разкошен аромат ще усетите от тези ябълкови курабии"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 3 в.ч.
  • бакпулвер - 1 пакет
  • кисело мляко - 100 г
  • маргарин - 125 г (при стайна температура)
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 100 г
  • ванилия - 1 пакет
  • за плънката
  • ябълки - 4 бр. средни
  • орехи - 3 с.л. смлени
  • канела - 1/2 ч.л.
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на плънката на нашите ябълкови курабийки. Вземете тиган с незалепващо покритие и поставете в него ябълките, настъргани на ренде.

Разбърквайте от време на време, докато се отцеди ябълковият сок от плодове, около 10 минутки. Махнете от котлона и оставете настрани да изстине.

В купа смесете жълтъка и маргарина. Разбъркайте с ръка, докато жълтъкът се усвои от маргарина. После прибавете киселото мляко и олиото. За удобство бъркайте с телена бъркалка.

Смесете брашното с бакпулвера и ванилията. Прибавете към сместа и замесете нелепнещо тесто за курабийки. Оставете го настрани за пет минутки.

Разделете тестото на 3 части - равни. Направете топки от тях, а после разтеглете на фитил всяка част. Трябва да бъде около 25 см. Притиснете с пръсти, за да се сплеска.

Вземете точилка и разточете на кора с дебелина 4 пръста. Разпределете плънката по дължина и по средата на кората. Навийте на руло и нарежете на парчета, широки 2-3 пръста.

Наредете курабийките в тава с незалепващо покритие и печете до зачервяване във фурна на 180 градуса.

Извадете готовите ябълкови курабии с богата плънка, оставете на изстинат и поръсете с пудра захар. Поднесете със следобедния чай.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: