Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на плънката на нашите ябълкови курабийки. Вземете тиган с незалепващо покритие и поставете в него ябълките, настъргани на ренде.
Разбърквайте от време на време, докато се отцеди ябълковият сок от плодове, около 10 минутки. Махнете от котлона и оставете настрани да изстине.
В купа смесете жълтъка и маргарина. Разбъркайте с ръка, докато жълтъкът се усвои от маргарина. После прибавете киселото мляко и олиото. За удобство бъркайте с телена бъркалка.
Смесете брашното с бакпулвера и ванилията. Прибавете към сместа и замесете нелепнещо тесто за курабийки. Оставете го настрани за пет минутки.
Разделете тестото на 3 части - равни. Направете топки от тях, а после разтеглете на фитил всяка част. Трябва да бъде около 25 см. Притиснете с пръсти, за да се сплеска.
Вземете точилка и разточете на кора с дебелина 4 пръста. Разпределете плънката по дължина и по средата на кората. Навийте на руло и нарежете на парчета, широки 2-3 пръста.
Наредете курабийките в тава с незалепващо покритие и печете до зачервяване във фурна на 180 градуса.
Извадете готовите ябълкови курабии с богата плънка, оставете на изстинат и поръсете с пудра захар. Поднесете със следобедния чай.