Начин на приготвяне
В купа се приготвя плънката за нашата домашна баклавичка, като яйцата се разбиват със захарта на пяна, прибавя се брашното с бакпулвера и накрая смлените орехи.
Взима се 1 кора и в средата на малката и страна се поставя 1 с.л. от плънката, от двете страни кората се повдига и се слагат една върху друга, така плънката остава по средата.
След това получената лента се хваща от единия край и се прегъва като триъгълник, така няколко пъти се превърта, докато кората свърши.
Готовият триъгълник се поставя в намазнена тава, като отгоре също леко се намазва с олио. По същия начин се правят останалите кори и плънката. Пече се на 180 градуса до приятен светъл карамелен цвят.
Баклавата с орехи се оставя да изстине, след което се полива с горещ сироп.
За сиропа захарта с водата се вари 15 мин. Добавя се ванилията. Залива се баклавата. Тавата се завива с алуминиево фолио, за да изстине постепенно.
Ако търсите и нещо по-различно от Традиционна баклава с богата плънка, разгледайте и нашите неустоими предложения за баклава с течен шоколад и баклава с шамфъстък.