Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Традиционна баклава с богата плънка

Традиционна баклава с богата плънка

Традиционна баклава с богата плънка
Снимка: Мина Димитрова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Традиционна баклава с богата плънка - сочна, сладка и неустоима. Истинско изкушение и изпитание за всяка диета!"

Необходими продукти

  • фини кори за баница - 500 г
  • олио - на вкус
  • За плънката
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • смлени орехи - 2 ч.ч.
  • За сиропа
  • захар - 1 кг
  • вода - 800 мл
  • ванилия - 1 пак. от 0.2 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се приготвя плънката за нашата домашна баклавичка, като яйцата се разбиват със захарта на пяна, прибавя се брашното с бакпулвера и накрая смлените орехи.

Взима се 1 кора и в средата на малката и страна се поставя 1 с.л. от плънката, от двете страни кората се повдига и се слагат една върху друга, така плънката остава по средата.

След това получената лента се хваща от единия край и се прегъва като триъгълник, така няколко пъти се превърта, докато кората свърши.

Готовият триъгълник се поставя в намазнена тава, като отгоре също леко се намазва с олио. По същия начин се правят останалите кори и плънката. Пече се на 180 градуса до приятен светъл карамелен цвят.

Баклавата с орехи се оставя да изстине, след което се полива с горещ сироп.

За сиропа захарта с водата се вари 15 мин. Добавя се ванилията. Залива се баклавата. Тавата се завива с алуминиево фолио, за да изстине постепенно.

Ако търсите и нещо по-различно от Традиционна баклава с богата плънка, разгледайте и нашите неустоими предложения за баклава с течен шоколад и баклава с шамфъстък.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: